8.2.08

KARL TUIKKANEN - NORDIN GALLERYNordin Gallery

presenterar

Karl Tuikkanen
The New Large


15:e februari till 9:e mars

Vernissage torsdag den 14 februari klockan 16.00

Tuikkanen utforskar extrema yttringar i det mänskliga beteendet som mord, statusångest, revolution och viljan till makt.

Tuikkanens fascination för subversiva krafter handlar om strukturer kring makt- och statussymboler och i vilka avsikter dessa används.

I verket The New Large inbjuder Tuikkanen oss att följa med på den sista färden i en BMW 750ial av 1991 års modell; en gång en sann statussymbol för välstånd och rikedom –skapad för att väcka avund.

I videon A long excuse for the making of The New Large utvecklar Tuikkanen ett drama kring liv och död. Han röjer en historia om fallande värden och status, om industriell produktion och återvinning. Han till och med efterforskar de forna ägarnas olika relationer till bilen. För att skulpturen ska passa in i dramatiseringen av sin egen prestige har Tuikkanen slutligen låtit gjuta den återvunna BMW:n i rollen av sitt teckenvärde.

I verket It's Very Likely That All Plans Backfire And Blow Up In Your Face använder sig Tuikkanen av en naiv skiss av seriemördaren Jeffrey Dahmer, gjord i ett försök att förklara sin mordlystnad för rättspsykologen. Genom att göra en neonskulptur av denna skiss presenterar Tuikkanen ett monument om viljan till makt där fantasi, vanföreställningar och maktberusning övertar gallerirummet.

PS. Lördagen den 16:e februari har galleriet öppet till 22.00.

+

No comments: