7.11.06

TEATER TERRIER : DEN SISTA MÄNNISKANS RESA GJORD OBRUKBARDen sista människans resa gjord obrukbar...

...ställer oss inför frihetens problem i en värld där miljoner människor utnyttjar sitt fria val genom att köpa gympadojor av exakt samma märke.

Vi vrider oss som maskar inför meningsförlusten och griper efter trygghet i totalitära ideologier och i fundamentalistisk religion, men framförallt griper vi efter fjärrkontrollen, chokladkakan eller köttet. Vad griper du efter... när meningen förflyktigas och allt är samma ingenting? Gud, flaskan, könet, Bibeln, vänner, konsten, familjen, tillhygget, skräcken, våldet, det plötsliga begäret att förändra världen med terror…

Men vad händer om du släpper allt och faller, om du låter dig upplösas ini något nytt varifrån du aldrig mer kan sträcka dig eftertryggheter?

Den sista människans resa gjord obrukbar
är en uppgörelse med auktoriteter på alla nivåer, en kritik av civilisationens fundament: våldet som följer förverkligandet av en idé och en skiss över upprorets rörande omöjlighet. Den är en revolt mot ordet, fadern, det heliga, det höga tornet, det eviga,det sanna, det sköna… Mot allt som makten har upprest i syfte att behålla sin dominans. Den är också en revolt mot dramat och överenskommelsen vi måste göra för att tro på teatern.

Den sista människans resa gjord obrukbar
är en föreställning om tro - inte bara tro som religiös övertygelse utan vilken övertygelse som helst som du sätter ditt hopp till. I skottlinjen står familjen, den romantiska kärleken, nationen, drogerna, godheten, könsrollerna, det manliga subjektet eller, varför inte, teaterns funktion.

I föreställningen öppnar Teater Terrier dramats form och prövar en utmaning bortom sina tidigare erfarenheter.

Regissören Anders Carlsson och dramatikern Ludvig Uhlbors samarbetade senast våren 2006 med slutproduktionen LADAINHA vid Dramatiska Institutet i Stockholm. Föreställningen väckte starka reaktioner i både positiv och negativ mening. Den sista människans resa gjord obrukbar är en utveckling av den erfarenheten.

Av: Ludvig Uhlbors
Regi: Anders Carlsson
Medverkande: Erik Olsson, Dennis Sandin & Åsa Widéen
Scenografi och kostym: Leif Persson
Ljus & grafisk form: Jens Leeb-Lundberg
Kompositör: Andreas Grevsten-Danielsson
Produktion: Jenny Bång & Hanna Sersam
Scenografiass: Amanda Wickman
Regiass: Hanna Normann
Produktionsass: Nils Granberg

Urpremiär: 17 november 2006 kl 20.00

Spelas: fredag-lördag kl. 20.00 t.o.m. 16 december
Spelplats: Norra Vallgatan 28, Malmö
Biljettpriser:Ordinarie pris: 120 kr
Student/pensionär/ungdom: 90 kr
Grupprabatt >10 10 kr/bilj
Grupprabatt >20 20 kr/bilj
Biljetter: Kulturcentralen eller tel. 040-10 30 20

För mer info: Teater Terrier eller tel. 040-611 85 15

Med stöd av Malmö Kulturnämnd och Statens kulturråd

No comments: