26.6.07

SVERIGE UT UR AFGHANISTAN!

+

+

Svenska soldater har inte i Afghanistan att göra!
SKRIV PÅ UPPROPET!


Uppropets text:

"Vart är Sverige egentligen på väg?

Sedan årsskiftet 2001/02 har Sverige trupper i Afghanistan. 250 soldater ingår i den Nato-ledda International Security Assistance Force, Isaf. Regeringen utvidgar nu den svenska militära insatsen.

Vi protesterar mot Sveriges deltagande i kriget i Afghanistan. Det strider mot den traditionella svenska neutralitetspolitiken pch 200 års fredlig utrikespolitik.

I praktiken har Sverige, för första gången i modern historia, dragits in i ett krig där mänskliga rättigheter dagligen kränks och där civila dödas i dagliga bombningar.

USA har öppet förklarat att det inte respekterar Genèvekonventionen i Afghanistan och har som ockupationsmakt förhindrat att krigsförbrytare lagförs.

Isaf är ingen FN-styrka, utan en Nato-styrka, som sedan 2006 tagit över alltmer av USA:s "krig mot terrorismen".

Afghanerna behöver inte fler utländska soldater. De behöver mat, kläder, husrum, sjukvård och återuppbyggnadshjälp. De 700 miljoner kronor Sverige årligen satsar på trupperna i Afghanistan, borde användas till en kraftig ökning av den civila hjälpen.

Vi kräver:

Ta hem de svenska trupperna från Afghanistan - öka den civila hjälpen!

Hans Alfredson, Ronny Ambjörnsson, Bo Cavefors, Peter Curman, Thage G. Peterson, Tom Heyman, Peter Hjukström, Gösta Hultén, Stefan Lindgren, Eva Moberg, Birger Schlaug, Maj-Britt Theorin, Margareta Zetterström.

Skriv på uppropet!
Det kan du enkelt göra via Internet - Afghanistansolidaritet.


Därifrån kan du också skriva ut namninsamlingslistor och hjälpa till att samla in namn.

I dagsläget har omkring 5000 svenskar skrivit på uppropet.

Broschyren kan beställas från Afghanistansolidaritet -
: 1 ex 10 kr, 2 ex 15 kr, osv.


Varför har du skrivit på uppropet?
Några citat från broschyren:

Ronny Ambjörnsson "Det förefaller ju också som om den svenska truppen kommer under amerikanskt befäl. Vems ärenden går vi då?"

Jan Guillou "När svenskarna i en ökande ström börjar komma hem i svarta plastsäckar klarnar förstås bilden. Först då kommer hela vidden av det absurda i den svenska krigsinsatsen i Afghanistan att synas tydligt."

Jan Hjärpe "...det alltmer uppenbara... att den svenska truppen kommer att ses som en del av den amerikanska krigföringen i Afghanistan och i Irak, med dess krigsförbrytelser...".

Gunnar Ohrlander "Slaget om Centralasien har börjat.".

Göran Palm "Av alla krigiska fredsmäklare är USA säkerligen sämst skickat att skapa fred i Afghanistan.".

Bo Cavefors "Framför allt har jag... ...engagerat mig i varför just britterna i någon sorts masochistisk iver utsätter sig för att förlora det ena kriget efter det andra, århundrade efter århundrade..".

Eva Moberg "Kan något vara mer naivt än att frivilligt bli en del av amerikansk krigföring i Afghanistan.".

Thage G. Peterson "Afghanistanuppropet är en vädjan till förnuftet.".


No comments: