10.5.07

...by all means... (Tony Blair)

http://caveforspositionnr3nyasvartafanor.blogspot.com/2007/05/hemlig-agent-besk+
Bo I. Cavefors
…by all means…

New Labours och Tony Blairs valseger 1997 var i sak ett triumfatoriskt återval av järnladyn Margaret Thatcher. Vilket jag hävdade i en artikel i KvällsPosten den 7 maj 1997: ”Gullgossen Tony Blair har själv påpekat att han vill arbeta för en politisk thatcherism med mänskligt ansikte”. Efter en del rundsnack kring det svenska Högerparti som en gång i tiden försökte lansera Yngve Holmberg som en svensk Kennedy (lugg i pannan…, sedermera generalkonsul i Texas, tror jag):
- - -
”Ingen satte tilltro till Holmbergs Kennedylook och ingen kommer att när valdagen är ett historiskt minne blott, sätta tilltro till Blairs anpasslingspolitik. Den Blair – med den iskalla blicken och det breda leendet – som ena dagen påstår att hans älsklingsrätt är ’fish and chips’ för att dagen därpå påstå att älsklingsrätten är italiensk pasta med torkade tomater, den Blair som säger sig älska såväl Piero della Francescos som Francis Bacons religiösa målningar, som karakteriserar sig själv som en 'modern människa' av rock’n’roll-generationen, samtidigt som han träder fram i tv-rutan som den fulländade medelklassmänniskan med hustru och tre barn, karriär och filttofflor.

Efter New Labours förkrossande valseger över den fattige lindansarsonen John Majors konservativa asketer, står det tydligt och klart skrivet i stjärnhimlen att i det stora Britannien som en gång härskade över haven, är socialismen död, stendöd.

Vad som återstår är thatcherism med mänskligt ansikte, det vill säga en thatcherism där Blair & Co kommer anstränga sig än mer än den konservativa regeringen att skyffla under mattan den dickenskt sociala tragedin i det postindustriella Drottningdömet.”

Det blev värre än så. Den dickenskt sociala tragedin gick på export. Göran Persson, en annan av folket vald profet, påstod en gång att han och Blair hade samma sorts humor. Det låter trovärdigt.

+
+
Copyright©Bo I. Cavefors 1997, 2007.
+
+

No comments: