20.5.09

Mats B. / Leif Eriksson: Till minne



Leif Eriksson
Mats B. – patafysikern, konstnären, konstskribenten & konstkritikern
Ett alldeles särskilt undantag har gått ur tiden!
En vän och kollega, Mats B, hittades död i sin lägenhet, fredagen den 15 maj 2009. Det trista beskedet fick jag per telefon av en gemensam bekant i Stockholm. En åderlåtning av den patafysiska kretsen och det svenska konstlivet som satte undantagen främst. På ellerströms hemsida står det ”Mats B. är en legend i svensk konst och litteratur…”. Mats B var född 1951 och växte upp i Ludvika.
Mina kontakter med Mats B sträcker sig från 70-talets slut. Huvudsakligen via brev och telefon. Han ringde mig, jag honom, men vi hade också personliga möten. Vi bytte skvaller om konst och konstnärer. Under telefonsamtalen kunde han plötsligt utropa: Hör här!
Min senaste kontakt med Mats B var i januari 2009, ett tackbrev för kalendern Ditt och Datt av Mats B. 2009 som han gjort tillsammans med Anders Ljungman och utgiven på det nya förlaget Dyslexikon, Stockholm 2008 och presenterades på Rönnells antikvariat på luciadagen samma år. Ännu en märkvärdig bok av Mats.
Tidigare samma år kom hans bok Förra seklets kulturhistorier ut på Ellerströms. Söker man på Mats B, på Libris ger det 22 träffar, med efternamnet Rindeskär inom parantes. Det namnet tog han tidigt bort i sin karriär.
Hans första bok, Vet snut hut? Vett snutt hutt!, kom ut på Cavefors bokförlag 1973. Den är ett tidigt exempel på en svensk artists´ book. 1975 ger han ut För en idébaserad konst också den på Cavefors, den behandlade Ad Reinhardt, Lawrence Weiner och Yves Klein.
En mycket sällsynt artist´s book är Easter in Paris 1973, bara gjord i sex exemplar. I den dokumenterar han sin krogrunda längs Boulevard Saint-Germain påsken 1973. Exemplaren skänktes till konstnärer som han umgicks med, samt till Bo Cavefors!
Året därpå 1974 ger han ut tidskriften GRISALDA, som presenterade 12 internationella och svenska konstnärer som arbetade med idébaserad konst. Egentligen det enda som skrivits om konceptuell konst i Sverige. Det andra numret av GRISALDA 22 kom ut första maj 1974. Det är ett rosa A4 blad med titeln INTERNATIONALEN där denna välkända kampsång hade ersatts med TRA LAA TRA LA LA LA LA LAA LAA…, och så vidare. Numret delades ut gratis till dem som deltog i förstamajdemonstrationen i Lund 1974.
Mats B studerade konstvetenskap både i Lund och Stockholm. I december 1973 ger han ut sin C-uppsats Fluxus, ’Koncept’ & Buren i Lund. I Stockholm anmäler han sig som doktorand för Gunnar Berefeldt 1976 med ämnet The Cultural and Social Relevancy of the Fluxus Movement, ett arbete som nog aldrig publicerades.
Tiden i Lund innebar också ett nära samarbete med Sune Nordgren som börjat publicera Kalejdoskop 1975. I nummer 4 1976 redigerar Mats B Medvetande i Norden som behandlar nordisk idébaserad konst. Ett internationellt viktigt nummer av Kalejdoskop är 3/1979, när Mats B ger ut George Maciunas ”stamträd” över Fluxus. Vad jag vet är det den enda konsttidskrift som kommit ut i en andra upplaga.
I ett dubbelnummer av Kalejdoskop 1/2 1980 om artists´ books, lanserar Sune Nordgren tillsammans med Mats B konstformen för en svensk publik.
1982 börjar Mats B samarbeta med Fredrik Roos och blir hans rådgivare för inköp av svensk samtidskonst t ex Walldagruppen. 1984 var Mats B en av aktörerna på galleri Barbar. Han samarbetar med Peter Andersson VAVD.
Tiden 1981-1983 är Mats B redaktör för Tidskriften Moderna Museet.
1986 är Mats B kommissarie för den nordiska paviljongen på Biennalen i Venedig,
Mats B har aldrig varit lätt att få tag på. De senaste åren hade han en telefonsvarare, men den försvann efter ett tag.
Som en god patafysiker höll han sig undan, men var oerhört produktiv med ett stort kontaktnät bland både inhemska och utländska konstnärer. Främst kontakterna med Fluxus och den konceptuella konsten, men också samtida konsten.
På senare år har han samarbetat med konstnären Peter Johansson och medverkat i hans böcker och kataloger. I samband med Dan Wolgers retrospektiv på Liljevalchs 2001-2002 skrev Mats B en originell uppslagsbok A-Ö, Lilla Wolgers sammanställd av Mats B. 1991-2001.
En av de senare publikationerna är boken Får ej dammas, Målaren Gunnar Löbergs liv och verk, Åmells/Arena 2008.

Sannerligen en konstnär som valt undantaget.
Mats B roade sig med att underteckna sina brev med kända personers namn, t ex Gun Hellsvik.
Man visste aldrig vad Mats skulle hitta på, men för att travestera ett citat av Gertrude Stein använt för den 2 april 2009 ur Ditt och Datt ”Poor man he died one day too late!”
'
'
Leif Eriksson
Konstnär och förläggare



1 comment:

Markus Tnbrg Tennberg said...

Fin minnesruna. Jag hade turen att bli förevigad med min fru i "Ditt om datt" under 20:e Augusti. Det känns konstigt att inte få de där telefonsamtalen och breven mer. Han kommer i alla fall inte att glömmas.

Mvh Markus Tennberg