20.5.09

Mats B. / Leif Eriksson: Till minne



Leif Eriksson
Mats B. – patafysikern, konstnären, konstskribenten & konstkritikern
Ett alldeles särskilt undantag har gått ur tiden!
En vän och kollega, Mats B, hittades död i sin lägenhet, fredagen den 15 maj 2009. Det trista beskedet fick jag per telefon av en gemensam bekant i Stockholm. En åderlåtning av den patafysiska kretsen och det svenska konstlivet som satte undantagen främst. På ellerströms hemsida står det ”Mats B. är en legend i svensk konst och litteratur…”. Mats B var född 1951 och växte upp i Ludvika.
Mina kontakter med Mats B sträcker sig från 70-talets slut. Huvudsakligen via brev och telefon. Han ringde mig, jag honom, men vi hade också personliga möten. Vi bytte skvaller om konst och konstnärer. Under telefonsamtalen kunde han plötsligt utropa: Hör här!
Min senaste kontakt med Mats B var i januari 2009, ett tackbrev för kalendern Ditt och Datt av Mats B. 2009 som han gjort tillsammans med Anders Ljungman och utgiven på det nya förlaget Dyslexikon, Stockholm 2008 och presenterades på Rönnells antikvariat på luciadagen samma år. Ännu en märkvärdig bok av Mats.
Tidigare samma år kom hans bok Förra seklets kulturhistorier ut på Ellerströms. Söker man på Mats B, på Libris ger det 22 träffar, med efternamnet Rindeskär inom parantes. Det namnet tog han tidigt bort i sin karriär.
Hans första bok, Vet snut hut? Vett snutt hutt!, kom ut på Cavefors bokförlag 1973. Den är ett tidigt exempel på en svensk artists´ book. 1975 ger han ut För en idébaserad konst också den på Cavefors, den behandlade Ad Reinhardt, Lawrence Weiner och Yves Klein.
En mycket sällsynt artist´s book är Easter in Paris 1973, bara gjord i sex exemplar. I den dokumenterar han sin krogrunda längs Boulevard Saint-Germain påsken 1973. Exemplaren skänktes till konstnärer som han umgicks med, samt till Bo Cavefors!
Året därpå 1974 ger han ut tidskriften GRISALDA, som presenterade 12 internationella och svenska konstnärer som arbetade med idébaserad konst. Egentligen det enda som skrivits om konceptuell konst i Sverige. Det andra numret av GRISALDA 22 kom ut första maj 1974. Det är ett rosa A4 blad med titeln INTERNATIONALEN där denna välkända kampsång hade ersatts med TRA LAA TRA LA LA LA LA LAA LAA…, och så vidare. Numret delades ut gratis till dem som deltog i förstamajdemonstrationen i Lund 1974.
Mats B studerade konstvetenskap både i Lund och Stockholm. I december 1973 ger han ut sin C-uppsats Fluxus, ’Koncept’ & Buren i Lund. I Stockholm anmäler han sig som doktorand för Gunnar Berefeldt 1976 med ämnet The Cultural and Social Relevancy of the Fluxus Movement, ett arbete som nog aldrig publicerades.
Tiden i Lund innebar också ett nära samarbete med Sune Nordgren som börjat publicera Kalejdoskop 1975. I nummer 4 1976 redigerar Mats B Medvetande i Norden som behandlar nordisk idébaserad konst. Ett internationellt viktigt nummer av Kalejdoskop är 3/1979, när Mats B ger ut George Maciunas ”stamträd” över Fluxus. Vad jag vet är det den enda konsttidskrift som kommit ut i en andra upplaga.
I ett dubbelnummer av Kalejdoskop 1/2 1980 om artists´ books, lanserar Sune Nordgren tillsammans med Mats B konstformen för en svensk publik.
1982 börjar Mats B samarbeta med Fredrik Roos och blir hans rådgivare för inköp av svensk samtidskonst t ex Walldagruppen. 1984 var Mats B en av aktörerna på galleri Barbar. Han samarbetar med Peter Andersson VAVD.
Tiden 1981-1983 är Mats B redaktör för Tidskriften Moderna Museet.
1986 är Mats B kommissarie för den nordiska paviljongen på Biennalen i Venedig,
Mats B har aldrig varit lätt att få tag på. De senaste åren hade han en telefonsvarare, men den försvann efter ett tag.
Som en god patafysiker höll han sig undan, men var oerhört produktiv med ett stort kontaktnät bland både inhemska och utländska konstnärer. Främst kontakterna med Fluxus och den konceptuella konsten, men också samtida konsten.
På senare år har han samarbetat med konstnären Peter Johansson och medverkat i hans böcker och kataloger. I samband med Dan Wolgers retrospektiv på Liljevalchs 2001-2002 skrev Mats B en originell uppslagsbok A-Ö, Lilla Wolgers sammanställd av Mats B. 1991-2001.
En av de senare publikationerna är boken Får ej dammas, Målaren Gunnar Löbergs liv och verk, Åmells/Arena 2008.

Sannerligen en konstnär som valt undantaget.
Mats B roade sig med att underteckna sina brev med kända personers namn, t ex Gun Hellsvik.
Man visste aldrig vad Mats skulle hitta på, men för att travestera ett citat av Gertrude Stein använt för den 2 april 2009 ur Ditt och Datt ”Poor man he died one day too late!”
'
'
Leif Eriksson
Konstnär och förläggare



16.5.09

Pi. #13


Survival Unit
'
'
'
'
'
'
'
'
Copyright©Bo I. Cavefors, 2009

10.5.09

Cavefors : Barnsliga memoarer & Valpen som ung man


Jubileumspris...
I augusti är det exakt 50 år sedan jag gav ut de första böckerna. Samtidigt börjar jag se botten i kartongerna med BARNSLIGA MEMOARER och VALPEN SOM UNG MAN (Förlaget Svarta Fanor 1995 & 1996, 56 resp. 62 s., 1.200 ex + 1.200 ex)
De sista exemplaren säljes i klump, dvs båda titlarna tillsammans... Pris 220 kronor inkl porto.


BARNSLIGA MEMOARER & VALPEN SOM UNG MAN

"Jag är ett stort fan av dina barndoms/ungdomsskildringar under evighetens kärleksfulla perspektiv. Framför allt älskar jag den ena boken, den där höjden i perspektivet, den klara blickan är försonande i kraft av saklighet. Jag blev otroligt upplyft av att se att detta kunde finnas också i Sverige. Dessutom är det en solig vacker atmosfär i böckerna, till och med inne i trånga rum. Som att läsa en syditaliensk Ernst Jünger bakom Alberto Moravias dödsmask: en marockanskt slug ragazzo som alltid vinner till slut
därför han har sin kniv. Typ."
Lars-Erik Hjertström Lappalainen (2009)


"En varm och iskall bok" Eric Fylkeson
'
"Jag önskar att unga flickor och pojkar läste denna bok" Fredrik Falk
'
"Utmärkt läsning" Kristoffer Triumf (Nöjesguiden)
'
I Barnsliga memoarer "vederlägges två populära, nostalgiska myter, den om barndomen som idyllisk och den om oskuldsfulla småttingar" Susanna Roxman (LO-tidningen)
'
"...det hela har ett drag av sekelslut, av Ola Hansson och Rilke" Göran Lundstedt (Sydsvenskan)
'
"Boken speglar så uppriktigt och mjukt ett barns upptäckt av världen" Ingvar Engvén (Biblioteks-tjänst)
'
Det "finns mycket avväpnande ironi i hans memoarer" Mario Grut (Aftonbladet)
'
"Det finns ingenting i texten som motiverar utgivningen" Nils Schwartz (Expressen)

6.5.09

SUBALTERN # 1 - 2009





'
'
'
'
'
'
'
'
RELEASE FÖR
SUBALTERN #1 2009

TEMA: MESSIANISM

Hanna Nordenhök läser Birgitta Trotzig, Friedrich Hölderlin och passager från Uppenbarelseboken.

Andrzej Tichy läser ur sin kritikerrosade roman Fält.

Mårten Björk föreläser om västerländsk eskatologi.

Musik av Gustav Mahler, Olivier Messiaen och J.S. Bach.


TORSDAG 14 MAJ 19.00,
LOFTET –
HEDMANSKA GÅRDEN, LILLA TORG

Arrangeras av Subaltern tillsammans med ABF.


Anna Achmatova har i en dikt skrivit att det ”kommande mognar i det förgångna / det förgångna pyr i vår samtid”. Man skulle kunna läsa dessa verser som ett precist uttryck för den messianska tidslighet som står i fokus för nummer #1 2009 av Subaltern. Messianismen är nämligen inriktad på framtiden men bestämd av samtiden och det förgångna. Under tusentals år har man i tider präglade av katastrof vänt sig mot det förgångna för att finna ett varsel om den kommande förlossningen. Den messianska idén aktualiseras var gång en outhärdlig livssituation föder ett hopp om Messias ankomst.

Men snarare än att rekonstruera en idéhistorisk exposé över messianismen erbjuder numret ett antal nedslag i dess politiska, teologiska, filosofiska, religiösa och poetologiska spänningsfält. Under senantiken och medeltiden fann kristna tänkare en profetia om Jesusbarnet i Vergilius’ fjärde eklog. Den judiske tänkaren Moses Maimonides såg Messias ankomst som ett återställande av Davids konungadöme. Hos Jacob Taubes, här för första gången presenterad och översatt till svenska, finner vi en samtida reflexion över messianismens fortvaro i en tid präglad av Guds död, medan Giorgio Agamben finner messianska rester i politiken och poesin. Dessutom presenterar numret den i Milano baserade arkitekten och konstnären Federico De Leonardis, vars verk kan ses just som en reflexion över den återstående tiden
.

Medverkande i numret:

Giorgio Agamben, Mårten Björk, Eric Cullhed, Elisabeth Hjorth, Anna Holmström, Rikard Johansson, Federico De Leonardis, Maimonides, Francesco Nappo, Gerschom Scholem, Gustav Sjöberg, Jayne Svenungsson, Jacob Taubes, Vergilius, Ola Wikander
.

5.5.09

survival unit : murder for the mission - cd


survival unit
murder for the mission
cd - 69 minutes - digipack
limited edition: 500 copies
price €15
order

an extremely rare and interesting cd
from survival unit/kristian olsson
'
'